Válási mediáció

A válási mediáció olyan házaspároknak szól, akik úgy érzik, hogy a kapcsolatuk már menthetetlen, és szeretnének minél gyorsabban, konfliktusok nélkül elválni.

Válási mediáció célja, hogy segítsen a házaspároknak megegyezni a váláshoz szükséges pontokban, mint például vagyonmegosztás, szülői felügyelet (gyerekelhelyezés), gyerektartás, és elkészüljön egy írásbeli válási egyezség.

A válási egyezséget a bíróság elfogadja, és az egyezség alapján kimondja a válást, akár már az első tárgyaláson. A bíróságon nem kell a váláshoz vezető okokról beszámolni, így elkerülhető az elhúzódó válóperes viták miatti bizonytalanság, stressz.

 

válási mediációs ülés

 

Válási mediáció menete

 1. Házaspár felveszi a kapcsolatot a válási mediátorral, és megbeszélik a válási mediáció időpontját és helyszínét.
 2. Az első mediációs ülésen általában a házaspár mindkét tagja részt vesz, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a mediátor először külön beszél a felekkel.
 3. A mediációs ülés elején a mediátor elmagyarázza a mediációs ülés menetét és szabályait, és megkötik a mediációra szóló megbízási szerződést.
 4. A házaspár mindkét tagja lehetőséget kap, hogy megszakítás nélkül elmondja a problémáját, elmagyarázza az elképzelését.
 5. A mediátor segítségével összegyűjtik a vitás kérdéseket, majd pontról pontra végigveszik őket, és döntést hoznak.
 6. Ha sikerül megegyezni, a mediátor írásba foglalja a válási egyezséget. Ha nem sikerül minden vitás kérdésben megegyezni az első ülésen, akkor kitűzik a következő mediációs ülés időpontját.
 7. A házaspár és a mediátor aláírják a válási egyezséget. A házaspár ezzel a válási egyezséggel tudja kezdeményezni a válást a bíróságon.

 

Válási mediáció előnyei

 • A házaspár maga dönt a sorsáról.
 • Akik mediáción vettek részt, nagyobb százalékban tartják be a válási egyezséget, mivel a saját maguk által tett vállalásaik szerepelnek az egyezségben, nem pedig egy külső kényszer.
 • A válási mediáción van lehetőség kibeszélni a problémákat, ezért megkönnyíti a válás feldolgozását, és a válás utáni új élet kialakítását.
 • Diszkrét. A mediátort titoktartási kötelezettség terheli, és egyedül csak a mediátor előtt kell beszélni a problémákról, nem pedig több idegen előtt, mint a bírósági tárgyaláson.
 • Nem kell ügyvédet fogadni a váláshoz.