Válási mediáció

 

A válási mediáció olyan házaspároknak szól, akik úgy érzik, hogy a kapcsolatuk már menthetetlen, és szeretnének minél gyorsabban, konfliktusok nélkül elválni.

A válási mediáció célja, hogy segítsen a házaspároknak megegyezni a váláshoz szükséges kérdésekben, mint például a vagyonmegosztás, szülői felügyelet (gyermekelhelyezés), gyermektartás, és elkészüljön egy írásbeli válási egyezség.

A válási egyezséget a bíróság elfogadja és az egyezség alapján kimondja a válást, akár már az első tárgyaláson. Közös megegyezés esetén a bíróságon nem kell a váláshoz vezető okokról beszámolni, így elkerülhető az elhúzódó válóperes viták miatti bizonytalanság, stressz.

 

válási mediációs ülés

Válási mediáció menete

 1. A házaspár felveszi a kapcsolatot a válási mediátorral, ésmegbeszélik a válási mediáció időpontját és helyszínét.
 2. Az első mediációs ülésenáltalában a házaspár mindkét tagja részt vesz, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a mediátor először külön beszél a felekkel.
 3. A mediációs ülés elején amediátor elmagyarázza a mediációs ülés menetét és szabályait és megkötik a mediációra szóló megbízási szerződést.
 4. A házaspár mindkét tagja lehetőséget kap, hogymegszakítás nélkül elmondja a problémáját, elmagyarázza az elképzelését.
 5. A mediátor segítségévelösszegyűjtik a vitás kérdéseket, majd pontról pontra végigveszik őket és döntést hoznak.
 6. Ha sikerül megegyezni,a mediátor írásba foglalja a válási egyezséget. Ha nem sikerül minden vitás kérdésben megegyezni az első ülésen, akkor kitűzik a következő mediációs ülés időpontját.
 7. A házaspár és a mediátor aláírják a válási egyezséget.A házaspár ezzel a válási egyezséggel tudja kezdeményezni a válást a bíróságon.

 

Válási mediáció előnyei

 

 • A házaspármaga dönt a sorsáról.
 • Akik mediáción vettek részt,nagyobb százalékban tartják be a válási egyezséget, mivel a saját maguk által tett vállalásaik szerepelnek az egyezségben, nem pedig egy külső kényszer.
 • A válási mediáción van lehetőség kibeszélni a problémákat, ezértmegkönnyíti a válás feldolgozását, és a válás utáni új élet kialakítását.
 • Diszkrét. A mediátort titoktartási kötelezettség terheli, és egyedül csak a mediátor előtt kell beszélni a problémákról, nem pedig több idegen előtt, mint a bírósági tárgyaláson.
 • Nem kell ügyvédet fogadni a váláshoz.

 

Válasszon válási mediátort!