Válási mediáció

Mi az a válási mediáció?

A mediáció magyarul közvetítést jelent, tehát a válási mediáció annyit tesz válás közvetítő segítségével.

A válási mediáció abban segít, hogy a válás közös megegyezéssel jöjjön létre.

A válási mediáció során a férj és a feleség válási mediátor segítségével, közvetítésével közösen hozzák meg a döntéseket a vagyonmegosztásról, gyermekelhelyezésről/szülői felügyeletről, tartásdíjról, kapcsolattartásról és minden olyan kérdésről, amit szükséges tisztázni a váláshoz és a válás utáni életükhöz.

Ezeket a döntéseket egy úgy nevezett válási egyezségben megfogalmazzuk, amit mind a feleségnek, mint a férjnek alá kell írnia.

Ezt az egyezséget a bíróságra be kell nyújtani, a bíróság elfogadja és a válási egyezség alapján felbontja a házasságot akár az első tárgyaláson. Ha kiskorú gyermek van, akkor a bíróságnak minimum két tárgyalást ki kell tűznie, akkor is ha a házastársak mindenben megegyeztek.

Tehát ha válási egyezséget készítenek, nem kell a bíróságon magyarázkodni, hogy miért akarnak elválni, emiatt gyorsabb a válás és a döntés nem a bíró, hanem az Önök kezében van. A válási mediáció lényege, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben mindkettőjük  érdeke érvényesül,  mindkettőjük számára elfogadható legyen és a közös gyermek érdekeit is szem előtt tartsa.

 

Akkor ügyvédre nincs is szükség?

Nincs szükség ügyvédre, az Igazságügyi Minisztérium által nyilvántartásba vett válási mediátor által készített megállapodást a bíróság elfogadja és ügyvédi közreműködés nélkül is el tudnak válni.

Ezáltal olcsóbb is lesz a válás és az esetek többségében gyorsabb is. Az ügyvéd feladata, az egyik fél érdekeit képviselni,  míg a mediátor célja, hogy segítse a feleket, hogy közös nevezőre jussanak.

 

A mediátor ki akar békíteni minket?

Nem, a válási mediáció célja nem a kapcsolat megmentése. Amennyiben úgy érkeznek, hogy mindketten el szeretnének válni, a mediátor nem kérdezi az okát, hanem arra összpontosít, hogy a váláshoz szükséges részletekben segítse megegyezésre a feleket és elkészüljön a válási egyezség.

 

Mi van ha én válni szeretnék, de a férjem/feleségem nem?

Ebben az esetben először a mediáció célját kell tisztáznunk. Úgy nem lehet eredményt elérni, ha egyikőjük a párkapcsolatot szeretné megmenteni, a másik meg a vagyonmegosztást szeretné tisztázni. Ilyen esetekben azt szoktuk javasolni, hogy adjanak maguknak 3 hónap próbaidőt, ami alatt megpróbálják helyrehozni a kapcsolatukat, és eljárnak párkapcsolati mediációra. Aki válni akar abban enged, hogy belemegy a próbaidőbe, aki nem akar válni meg beleegyezik, ha sikertelen a próbaidő, akkor beleegyezik a válásba.

 

Miben különbözik a válási mediáció és a párkapcsolati mediáció?

A párkapcsolati mediáció célja a házasság a kapcsolat megmentése, míg a válási mediáció célja a kapcsolat békés lezárása, a váláshoz szükséges részletek tisztázása. Előfordul, hogy válási mediációra érkeznek az ügyfelek, de átváltunk párkapcsolati mediációra, mert rájönnek, hogy mégsem akarnak elválni, inkább dolgoznának a kapcsolatukon. Vannak olyan párok, akik azzal a céllal keresnek meg, hogy javítsunk a kapcsolatukon, aztán mégis úgy döntenek, hogy inkább válnának.

Jelentkezés válási mediációra

Dr. Murányi Ildikó

Tel.: (+36) 20 983 5818

E-mail: dr.muranyi.ildiko@gmail.com

Új mező

4 + 11 =

Ezt az űrlapot reCAPTCHA védi. A Google Adatvédelmi irányelvei és Általános Szerződési Feltételei az irányadóak

Dr. Murányi Ildikó mediátor

Dr. Murányi Ildikó